You are currently not logged into ManagerLeague
If you wish to log in, click here.
If you wish to sign up and join us, click here.
Vogels BlogSee all entries in this blog
Първи стъпки, ч.2 (Getting started 2 in Bulgarian) (03/09/2009 22:35)

към Първи стъпки, част 1                                                                 към Съдържанието                                                                         към Първи стъпки, част 3

 

В част 1 разгледахме играчите в отбора, настройване на стартовата единадесеторка и кои качества са по-важни за играчите в зависимост от позицията, на която играят. В тази част ще разгледаме тактическите настройки и ще обясним какво означат различните възможности. Ще хвърлим и кратък поглед на раздела Събития.

  

Тактики

Този раздел ще намерите от менюто Отбор > Избор на отбора. В долния десен ъгъл ще видите раздела „Тактики и задължения на играчите”. Тук може да решите, от кои играчи се очаква да изпълняват специфични задачи на терена. Изборът на тактики зависи от отборните качества, което ще бъде разяснено в  част 3 на това ръководство.

 

Задачи/назначения на играчите

Капитан: Капитанът трябва да е поне 25-годишен и с възможно най-много опит. Също така е важно да има добро пласиране. Важно е да се знае, че капитанът леко подобрява представянето на линията, в която играе. Например, ако е контузен един от най-добрите ви полузащитници, можете да подобрите смяната, като направите капитан един от полузащитата.

Свободен удар в собствената половина: За тази задача трябва да изберете играч с добро подаване. Би било умно да сложите защитника с най-добро подаване, защото така ще разполагате с полузащитниците си по-напред на терена.

Свободен удар в противниковата половина: Изберете полузащитник с високо подаване, стрелба и за предпочитане с добро пласиране. Свободните удари в противниковата половина най-често дават възможност за добър директен обстрел или за добро центриране във вратарското поле. Някои предпочитат да използват нападател тук, поради по-добрите стрелкови умения.

Ъглов удар: Най-умния избор е да сложите тук полузащитника с най-добро подаване. Ако имате двама полузащитници с еднакво подаване и не знаете кой от тях да изберете, то сложете този с по слаб удар с глава да изпълнява корнера, за да може другият с по-добър удар с глава да е във вратарското поле.

Дузпи: Вероятно се досещате, че това е задача за играча с най-висок удар във вратата, но тук играе роля и доброто пласиране, както и по-големия опит (повече изиграни срещи).

 

Отборни тактики

Стил на игра: Може да избирате между три различни стила на игра – С много пасове (задържайки топката на земята), Дълга топка (с много центрирания) и Смесен (смес от другите два). В началото изберете това, което мислите, че подхожда най-добре на вашата тактика, но след като добиете известен опит в играта може да забележите, че може да го променяте за да спечелите предимство пред противника.
Моля отбележете, че стилът на игра не е 100%, дори отбори играещи стил Дълга топка ще имат и много къси пасове. Това просто означава, че когато играча има възможност да избира между двете възможности ще предпочете тази, която е зададена тук. Той няма да направи далечно центриране, ако там няма кой да поеме топката.

Единоборства: Колко здраво искате играчите ви да се хвърлят в единоборствата? Може да избирате между меки, нормални и твърди единоборства. Колкото по-твърди единоборства изберете, толкова повече борби за топката ще спечелите. Недостатъкът е, че вашите играчи ще получават повече жълти и червени картони, а също така е по-висок риска от контузии на ваши и противникови състезатели.

Стрелба: Преценете кога играчите ви да опитват удари във вратата. Отново имате три възможности: „От всяка позиция”, „В близост до вратата” и „Само при сигурен гол”. Всички са достатъчно самоописателни, но запомнете, че колкото по-близо искате да сте до врата, толкова по-малко шансове за удар ще имате, въпреки че шанса за отбелязване на гол ще нарасне.
Ако противниковият вратар е наистина слаб или има много лош ден, ще бъде правилно да оставите вашите играчи да шутират от по-далечно разстояние отколкото „само при сигурен гол”.

Натиск: Какъв искате да е натиска, който оказвате? Възможностите са Защита, Нормален, Атака. Това често се променя в зависимост от противника. Когато се изправяте пред превъзхождащ ви съперник и очаквате да загубите мача, ще е находчиво да изберете защита и да се надявате за запазите вратата си суха и може би да успеете в щастлива контраатака. От друга страна, ако вие сте по-силния отбор и очаквате голяма победа – атака, атака, атака.

Изкуствена засада: Със или без изкуствена засада? Преди да изберете това трябва да се съобразите с няколко неща. Колко добро е отборното ви качество Засада? Как очаквате да играе противника срещу вас – атакуващо или защитно? Колко е добро пласирането на вашите защитници?

 

Събития

В менюто Отбор > Събития можете да зададете събития, които да се изпълняват по време на мача в зависимост от резултата и в определено време от мача. Това означава, че можете да променяте тактиките си по време на мача, ако са изпълнени изискванията за това събитие. Например, ако губите с 2 или повече гола на полувремето, може да решите да играете по-атакуваща схема или да окажете по-голям натиск.

 

Сега може да продължите да играете няколко мача, за да добиете представа за новите неща, които научихте. Ако правите своя избор на базата на резултатите, които постигате в мачовете, имате по-голям шанс за успех. В следващата част ще разгледаме отборните тренировки. Желаем ви успех и се надяваме, че сте на път да станете следващия велик мениджър във виртуалния свят на ManagerLeague.

 

към Първи стъпки, част 1                                                                 към Съдържанието                                                                         към Първи стъпки, част 3

Share on Facebook
This blogger owns the team BOTEV Vratsa. (TEAM:55608)
Post a comment
You must be logged in to post comments.
© 2003-2007 Fifth Season AS, Oslo, Norway. Privacy Policy. Rules and Code of Conduct. Sitemap.
Responsible Editor for ManagerLeague is Christian Lassem.