You are currently not logged into ManagerLeague
If you wish to log in, click here.
If you wish to sign up and join us, click here.
Vogels BlogSee all entries in this blog
Първи стъпки, ч.8 (Getting started 8 in Bulgarian) (06/09/2009 10:59)

към Първи стъпки, част 7                                                                 към Съдържанието                                                                         към Стойности на играчите

 

След като достигнахте толкова далеч в ML-училището ни, явно вашите амбиции са да станете добър и уважаван мениджър в ManagerLeague.

Ще се опитаме да ви помогнем още малко по пътя ви към слава и известност, но имайте предвид, че ML-училището ни наближава своя край. Започнахме с най-елементарните неща, а вече се вижда края на това, което можем да ви научим. Тъй като това е игра за тактики и стратегии, няма еднозначен отговор кое е по-добро или по-лошо в тях. Ваши остават решенията, които ще влияят на изхода на срещите ви.

В предишната част разгледахме начините за надстрояване на стадиона ви, какво означават различните надстройки и какъв ефект ще имат за вас и вашия клуб. Сега ще говорим за цена на билети, спонсори и не на последно място за трансферния пазар. Това са основните неща, които трябва да изберете, и от които ще зависи колко пари ще донесете за клуба си.

Цени на билети и процент на печалбата от магазин и ресторант

Много от начинаещите мениджъри в началото на своята кариера не успяват да привлекат достатъчно поддръжници, за да запълнят стадиона си, и поради това смятат, че надстройка на капацитета би била безполезна.

Този проблем има много лесно решение: от менюто Икономика > Стадион отидете на страницата, където в горната лява част ще видите секция „Цени за поправка и домакински мач”. Там ще намерите три опции, които може да променяте за да напълните стадиона си със зрители. Ако сте съвсем нов в играта, няма да имате фен магазин и ресторант на стадиона си. Това означава, че няма да имате приходи от тях и можете да намалите процента на печалбата им на 30%. Това означава, че вашите фенове ще са склонни да плащат по-високи цени за билети, отколкото ако печалбата ви от магазина е настроена много високо. Опитайте да намалявате и повишавате цената на билетите, докато напълните стадиона си. По-късно когато построите магазин и ресторант ще дойде време пак да си поиграете с цените на билетите и процента на печалбата за да извлечете максимални приходи от домакинските си срещи. Това не винаги е толкова лесно колкото изглежда и има голяма разлика от отбор до отбор кои настройки ще дадат най-добър резултат. Това също зависи от дивизията, в която играете и срещу какъв отбор се изправяте (по-напред или по-назад в класирането).

Спонсори

От менюто Икономика > Спонсор ще намерите страницата, откъдето всеки сезон ще имате възможност да избирате спонсор на отбора си. Преди да изберете спонсор ще трябва да определите целите и възможностите на отбора. Трябва да се ориентирате къде ще завършите в класирането, колко кръга ще изиграете за купата и т.н. След като направите това ще сте по-наясно кой спонсор трябва да изберете. Не избирайте спонсор, който дава много пари при победа, ако реално знаете, че ще завършите във втората половина на таблицата. Тук е много важно да сте реалист и да изчислите колко ще спечелите от всеки, ако постигнете реалните си цели. Ако са ви нужни „бързи” пари в началото на сезона, тогава изберете спонсор с висока начална вноска, но отбележете че тези спонсори обикновено носят по-малко пари за клуба ви.

Трансферен пазар

На пръв поглед трансферният пазар може да изглежда малко плашещ за начинаещите. Обаче не са толкова много тези, които наистина владеят изкуството да правят точни преценки при продажба и покупка на играчи. Много е трудно за начинаещите да купят добри младежи от друг мениджър. Повечето талантливи играчи се продават за над $ 100 000 000, и поради това са недостъпни за мениджъри с бюджет от $ 20 000 000, които в същото време трябва да надстройват стадиона си, използвайки част от тези $ 20 000 000. Ако сте късметлия, ще имате в отбора си един или двама добри младежи, които може да продадете незабавно и с парите да купите няколко играча, които да тренирате за своя клуб.

Ако искате да се изкачвате бързо в горните дивизии, ще трябва да овладеете добре трансферния пазар, за да можете да привличате талантливи играчи, които с правилните тренировки може да станат новите Пеле или Марадона. За да успеете в това, ще трябва да сте много активен на трансферния пазар. Има специален форум в играта, чиято единствена цел е да управлява трансферни заявки. Той се нарича Transfers и е препоръчително да обърнете внимание на темите в него. Може да сте късметлия и да откриете млад играч, продаващ се за по-малко от неговата стойност. Като начало ще е добре да не се целите твърде високо по отношение на средното качество на играчите. По-високо качество – по-висока цена. Лесно се намират младежи с К70 и по-малко за цена дори на 70% от стойността им.

Също така съществуват така наречените свободни играчи – играчи без отбор. Почти всяка пета минута по време на сезона се генерират нови играчи, повечето от които са на възраст между 17 и 21 години. Тези играчи могат да бъдат закупени за стойността им + 1 кредит (получавате 15 кредита в началото на всеки сезон). Маркирайте кутийката „Играчи без отбор” и при търсенето ще ви се показват само такива играчи. Тази страница ще откриете от менюто Трансфер > Търсене на играчи.

След като закупите няколко играчи е време да ги тренирате добре. Пускайте ги да играят в колкото е възможно повече мачове и не само в приятелски (за повече информация – Първи стъпки, Част 5). Тренирайки ги няколко сезона, ще е възможно да продадете някои от тях с доста добра печалба и да започнете всичко отначало с нови младежи за обучение. Извършвайки това няколко пъти, ще имате достатъчно силна икономика, за да започнете да се целите в топ играчи, и да започнете да градите отбора си около тях. Не забравяйте, че търпението е много препоръчително в тази игра.

В следващата част ще дам таблица със стойностите на играчите в зависимост от възрастта и средното им качество.

 

към Първи стъпки, част 7                                                                 към Съдържанието                                                                         към Стойности на играчите

 

Share on Facebook
This blogger owns the team BOTEV Vratsa. (TEAM:55608)
mako777 wrote:
13:28 26/04 2010
picture

kakvo 6te stane ako se pensionirat 5 ili 6 igra4a ednovremenno

Vogel wrote:
11:15 22/07 2010
picture

Ще ти даде идин нормален 17-годишен юноша и ако отборът не наброява 18 човека ще набави бройката със слаби (Q60-65) играчи на произволна възраст.

Post a comment
You must be logged in to post comments.
© 2003-2007 Fifth Season AS, Oslo, Norway. Privacy Policy. Rules and Code of Conduct. Sitemap.
Responsible Editor for ManagerLeague is Christian Lassem.